Saturday, April 16, 2011

~Di mana Hala Tuju~

pilih la laluan yang anda suka^_^

Salam sumer..
wahai pembaca2 sekalian..
blogger2 sealian..
hahaha..stop..karang banyak pula aku senaraikan
pening pula pembaca nantikan..
jatuh la populariti blog aku nie..
ecececeh..ke situ pula melalutnyekan..

ok..entry kali nie agak berbeza sikit dari entry yang sebelumnya..
title yang agak pelik cikit...ye ke???layan je la..
sebenarnye teda mood bha nie mo buat entry baru..serius...
hari nie tension je memanjang...hahaha
nasib bek Mr.K bagi idea kat aku dalam entry terbarunya...hahaha
entry yang dia sampaikan tu..memang logik la..
tapi ada 1 perkara yang bercanggah cikit ngan pemikiran aku..

ye la..time2 macam nie kan...hahaha..kira time sedih la nie juga..rasanya la..
ya la...sudah dipukul dengan ujian pertama dan kedua hari tu..kali nie
aku didatangkan lagi dengan ujian yang berikutnya..
hah???heran orang sambil garu kepala & bertanya di hati..hahaha
saja buat musykil cikit..hahahaha
k la..teruskan cerita..

pada jam 8 malam tadi..rasanya kot..
aku mendapat panggilan dari kembar 2 yang memaklumkan kepadaku bahawa semakan temuduga SPA telah pun dikeluarkan..fine..
gile ko..aku x tau nie dah 2 hari x on9 mananye mo tau kan..
dengan suara yang agak serak2 + sedih cikit hahaha..ampun ye kembar 2..
dia ngadu kat aku yang nama dia 1 pun x sangkut untuk mana2 latihan..hahaha..fine..
kene la bha kan kembar-kembar ku mengadu sama kembar 1 nya..itu sudah semestinya..hahaha
aku pun apa lagi..pura2 steady..hahaha..padalah berdebar2 juga nie..mo tau keputusan kan..
tapi memang sudah yakin nie i hati nama aku memang 1 pun tidak sangkut nie..yakin lah..hahaha
bila chek..sah2 memang tiada..antara 5 tu..1 pun tiada..sedar & yakin la time tu memang bukan rezeki aku..
kembar 2 nie tahan2 tension sudah nie..agak2 mo putus la sudah fius dia time tu..hahaha..funny...
aku [un yang sememangnya yang sejak azali mempunyai sifat keibuan..weeeaaakkkk..hahaha...cuba sedaya upaya la pi pujuk kembar 2 nie...supaya dia x tension abis...padahal aku sini tension juga bha hahaha..

macam2 la aku cakap kat dia...sabar la...nanti ada rezeki juga tu...hahaha..seriusly..time tu aku pun tengah pujuk hati juga supaya x la tension sangat2..sudah kembar 2..layan lagi karenah kembar3 ku yang jauh di mata dekat jak rumah..hahaha..dekat di hati la...sudah puas layan karenah dorang aku pun bawa la hati yang 40% kecewa nie pi on9...surat jemputan hari khamis nie pun tidak ku endahkan..happy langsung tiada..huhu
tengah2 on9 & blogwalking~hobi baru..huhu...sempat juga p skodeng blog Mr.K nie..huhu..hah..nasib bek la terubat juga rasa sedih...tajuk entry dia...tekan la kat SINI..malas aku mo taip..panjang bejela pla tajuknya..hahaha..bila fikir2 balik..banyak yang betul kata2 Mr.K tu..tapi ada yang macam aku cakap kat atas tadi tu..huhu..

yang aku maksudkan di sini ialah...peluang study tu memang banyak...kita sudah sedia maklum kan..banyak IPTS yang menawarkan peluang study untuk orang2 yang tidak mempunyai peluang yang banyak untuk memasuki IPTA..yup..aku setuju..tapi bila mana kita masuk IPTS kos sara hidup sangat2 tinggi..betul...walaupun ada pinjaman ari MARA ke atau paling senang PTPTN...tapi semua tu bagi aku tambah membebankan lagi...my sis ada bincang & bagi pendapat dia sama aku...dia sempat tanya lagi sama aku..kenapa zaman sekarang nie orang yang result dia top gitu..cemerlang..8A,9A..tapi sibuk2 juga mo apply maktab sama SPA..sedangkan dorang ada peluang yang cerah untuk sambung study p IPT siap dibekalkan biasiswa la cos result dorang melayakkan dorang dapat biasiswa...my sis cakap...bila masuk maktab or SPA peluang pekerjaan sah2 sudah depan mata...x rasa mngganggur pun..pastu..elaun sara hidup tiap bulan disediakan..sapa la yang mo lepaskan peluang macam tu kan..kalau aku pun sah2 cekau kalau ada rezeki...so kesimpulannya disini..orang2 yang macam kami nie berapa keberangkalian untuk mendapatkan peluang pekerjaan jika memasuki kolej2 yang sedia ada menunggu kami untuk mejerat leher disana???

now,aku faham..kenapa mama macam x kasi jak aku masbung study p U untuk ambik diploma..
sebab:
1.tiada biasiswa...biasiswa yang diapply seperti biasiswa negeri belum tentu dapat.
2.tidak nampak peluang pekerjaan
3.kos sara hidup yang tinggi
4.pinjaman yang bakal menjerat leher..

haha..tu la sebab2 nya...aku nampak sendiri nie..terjadi sama abang aku yang sekarang nie tahun 3 diploma di KYS..susah wei kalau hidup sebagai penuntut kolej nie...dah la bergantung pada pinjaman semata-mata..pastu kadang2 pinjaman kadang2 lambat keluar..kadang2 2 bulan sekali...time2 macam nie ingat pula kata2 nasihat dari papa Najib..yup...sangat2 serupa...peluang untuk masuk kolej sangat2 cerah..sebab apa???supaya orang2 yang macam aku nie mana lagi mo cari duit kalau bukan pinjaman..kan3...yuran belum tentu berpatutan..tu la namanya mengambil kesempatan dalam kesempitan..so say NO la kalau macam tu...

bila fikir2 balik why not aku try je form6..mana tau peluang masa depan yang cerah buat aku ada di sana..kan3..hahaha...kembar 3 sempat usik aku tadi.."dulu,sapa juga yang berabis x mo sambung form 6 tu??"hahaha..sah2 la aku bah...tapi..macam yang selalu aku kene kasi ingat...x semestinya apa yang kita suka tu terbaik buat kita...& ada yang kita x suka tu terburuk buat kita...haha..buka la hati mu wahai cnursmile.

so..pada member2 pula...korang dah fikir ke mana hala tuju korang lepas nie???dah list???macam aku tengok rezeki la bha kan...kalau ada rezeki dapat biasiswa...aku mo ambik pentadbiran awam dekat UiTM..abis je diploma terus sambung pi UPSI ambil sbjek BM..hahaha..I Like2...tapi kalau xdapat..pakai baju sekolah la bha aku balik..ngeh3..tapi mana2 pun aku x kisah..yang penting ada restu family aku on jak..hahaha

kan bagus kalau hala tuju hidup kita macam nie je...
tapi lagi best kalau macam nie...banyak pengalaman..^_^




Kliiiikk....

4 comments:

REZXwOw said...

jgn amek form 6 ! nooooo ! kecuali la ko bleh dpt 5A ampai2 bru la ko amek.. brani ? klu bleh jgn la mizah.. too risky form 6 ni

Ms.Teddy said...

kak jah.. spa tu blh apply lg bha.. c jumary and kzen aku pn tak dpt. mgkn time kmu ec tu ada yg kmu c tinggal ato terlupa ec.. tu yg nama kmu nada lam sistem tu.. cuba g k.. sng jer tu nak dpt.. ec btul2 borang tu..
keep on walking dear! dont give up.. stp dari kita sudah ada rezeki masing2 bezanya cpt ato pn lambat dtgnya..

cnursmile said...

wan...Im not sure about that...nnti la aku fkrkn...bnyk bnda lg nie aku mo fkr nie...skrng lngsung nada idea mo ambik kptsn apa...tnggu 1 mei nnti la..upu dh kuar bru mo fikir...tp mcm sure jak bha ambik form 6 nie...lgpn suma diploma ssh mo dpt tajaan...aku tkt mo ambil rsko utk ambil PTPTN...blm bncng lg sma abg2 ku..huhu..apa2 pn nnti aku ksi tau mcm mna...

cnursmile said...

zan..huhu...my sis ckp mmng mcm tu...ada pngmbilan utk julai nnti..so sbr je la...suma yg aku isi tu mmng dh lengkap cuma lmbat isi..korang dpt awl sbb korang awal isi kot..tu yg dpt tmuduga tu..apa2 pn tngk je la nnti mcm mna..^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...